Vandaag was ik even onder water

Interview met Erik R. Noorman over debuutroman

Zijn ogen glinsteren. Alsof hij een film voor zich ziet, vertelt Erik R. Noorman op beeldende wijze over de belevenissen en gedachten van Frits-Jan van Drimmelen. Het is de hoofdpersoon in zijn debuutroman ‘Vandaag was ik even onder water’ die op 3 maart 2023 gepresenteerd wordt in Boekhandel Praamstra te Deventer.  

Emotionele gevangenschap


Ik bespeur ontroering in zijn surrealistische beschrijvingen en vraag naar zijn inspiratiebron. “Er zit iets in mij dat ik mijn creativiteit alle ruimte kan geven en de werkelijkheid kan loslaten. Ongetwijfeld heeft dat te maken met gebeurtenissen in mijn leven. Al toen ik jong was, gaf mijn fantasie mij vrijheid en geluk. Ik groeide op in een emotionele gevangenschap door de verschrikkelijke ervaringen van mijn vader, die werkte aan de Burma spoorlijn, en een moeder die het jappenkamp overleefde.”

Creativiteit

Toen Erik nog werkte als directeur openbare werken in een Brabantse gemeente, beleefde hij plezier aan het zo helder mogelijk schrijven van raadsvoorstellen. Zijn creativiteit kon hij kwijt in het maken van speelgoed voor de kinderen en later in potten bakken, glas in lood maken en gedichten schrijven. Hij bouwde zelfs een huis voor zijn vader.

Spiritualiteit

Steeds meer kreeg Erik belangstelling voor theosofie en startte een opleiding bij de School voor Spiritualiteit. Na het afronden van zijn studie begeleidde hij groepen mensen die zochten naar hun eigen geestelijke weg. “Dit was een bijzonder geestverruimende periode waaruit ik veel inspiratie putte”, vertelt hij.

Buiten de werkelijkheid

Zijn ogen richten zich op zijn kersverse boek met een intrigerende cover; een schilderij van beeldend kunstenaar Margot Olde Loohuis. Alsof hij even niet in de werkelijkheid van dit moment is, alsof hij zichzelf onder water bevindt, ziet Erik een van de personages uit het boek voor zich: de concertpianiste Mia-Louise. In kleurrijke bewoordingen beschrijft hij de wonderbaarlijke totstandkoming van de liefde tussen haar en zijn hoofdpersoon, over een kennismaking op het Vlielandse strand met twee moeders die moeite hebben met het opzetten van een tent en over een buurmeisje dat via een vindsteen in contact komt met Frits-Jan van Drimmelen. Het gedrag van een kat die daarbij een rol speelt, geeft hij nauwkeurig weer.

Houvast

Erik beschrijft hoe zijn fantasie werkt: “Vergelijk het als een spin die een web bouwt. Er is een punt, de draad gaat ergens heen en vindt houvast dat stevig genoeg is om van daaruit verder te gaan. Volgens Frits-Jan kun je creativiteit zo zien. Vanuit het startpunt, belandt de spin gedachteloos op een blaadje en ervaart dat het gemaakte leidt tot zijn broodwinning.”

Deventer

In 2014 verhuisde Erik naar Deventer, de stad waar hij zijn creativiteit verder ontplooide, waar hij mensen ontmoette die hem inspireren en waar hij op straat verhalen vond. Hij volgt schilderlessen bij Judith Veldhoen, schrijfcursussen bij het schrijfcafé van Petra Kremer en sloot zich aan bij Deventer literair.

‘Vandaag was ik even onder water’ is een roman in verhalen. In 2019 bracht Erik R. Noorman de dichtbundel Wind&Steen uit.